Salmonellafri og vegansk mayonnaise

Jeg elsker mayonnaise! Siden vi kom til Hong Kong, har jeg i en længere periode lavet min mayonnaise selv.

 

Men, men, men… En vigtig ting at huske her i Hong Kong er, at æggene ikke er salmonellafri, som de er i Danmark. Det betyder, at hver gang jeg laver mayonnaise, kræver det en del opmærksomhed og en god sjat risikovillighed at spise det.

 

Salmonella sidder på æggets yderskal, hvilket vil sige, at hvis du bruger æggeblommen til at lave din mayonnaise, er det muligt at lave mayonnaisen mere eller mindre salmonellafri. Dog kan det være svært, når man åbner ægget og skal adskille blomme fra hvide, ikke at få sat de fingre, der lige har rørt skallen, på blommen, som bruges rå i mayonnaise. Derfor opstod der for mig en interesse for at finde en god opskrift på mayonnaise uden æg. Derudover har jeg et ønske om at spise mere vegansk blandt andet pga. dyrevelfærd og miljø og ville derfor gerne erstatte æggene med noget plantebaseret, så jeg kunne lave vegansk mayonnaise – eller vegenaise, som man kalder det.

 

Opskrift

Efter at have prøvet mig lidt frem er jeg kommet frem til følgende opskrift. Vær opmærksom på, at jeg altid laver mad på slump, hvilket vil sige, at ingrediensernes mængde blandes i lidt afhængigt af, hvilken smag eller konsistens, man gerne vil have.

 

Ingredienser

 • En halv dåse aquafaba (væsken fra kikærter på dåse)
 • 2-4 tsk. citronsaft
 • 1-2 tsk. eddike eller sennep
 • 3-4 dl. olie (jeg bruger rapsolie fordi den er forholdsvis smagsneutral og billig)
 • Salt

 

Sådan gør du

Rør aquafaba, salt, citronsaft og eddike/sennep sammen i en skål med en stavblender eller piskeris. Tilsæt nu langsomt olie i en tynd stråle, så det optages, mens du pisker.

 

Det er vigtigt, at du tager dig tid til røre-processen, da vegenaisen ellers kan skille. Fortsæt med at tilsætte olie og piske, til du opnår den ønskede konsistens.

 

Tips til at perfektere din vegenaise

 • Er din vegenaise for skummet? 
  Tilsæt mere olie.

   

 • Smager din vegenaise for ‘tungt’?
  Tilsæt mere citron eller eddike.

   

 • Er din vegenaise for kedelig?
  Tilsæt hvidløg, chili, sennep, estragon eller en hvilken som helst anden smag du kunne tænke dig at eksperimentere med. Personligt er jeg vild med blandingen af hvidløg og chili.
januar 23, 2018
karenmunch
Hong Kong, Mad og drikke, Aquafaba, Vegan, Vegansk, Vegenaise, Æggefri

Har du en kommentar? Jeg vil så gerne høre fra dig!