På farten med Zero Waste

Som jeg skrev om i sidste blogindlæg, har jeg, sammen med resten af teamet, for nylig været i Vietnam. Udover at tænke minimalistisk på vore rejse, var jeg også interesseret at reducere mit affald undervejs.

På mit sidste blogindlæg kunne du også downloade en pakkeliste. På denne pakkeliste var der nogle ting, der ikke havde fokus på minimalistisk backpacking, men på zero waste, fordi jeg mener, det er mindst lige så vigtigt.

I dette blogindlæg får du derfor tre tips til, hvordan du kan minimere dit affald på din rejse, eller når du er hjemme.

 

Tip 1: Tag dit eget service med – fx termokop og bestik

 

En fuld udgave kan være et helt spisesæt som dette fra Light My Fire. Da jeg var ude at rejse skalerede jeg dog lidt ned.

 

Jeg havde i stedet et sæt bestik bestående af kniv, gaffel og ske med. Hvilket jeg synes er nødvendigt af flere årsager både ude på rejser og hjemme. Hvis man skal have mad to-go, får man tit engangsbestik med. Desuden får man også nogle gange engangsbestik på caféer og kantiner. Ikke nok med, at engangsbestik producerer en masse skrald, så er min oplevelse også, at engangsbestik er forholdsvis ringe at spise med. Hvem har ikke prøvet at spise take-away med en engangsgaffel, hvor gaflen pludselig knækker, og man sidder tilbage med en lille stump gaffel, som man ihærdigt forsøger at spise resten med? Jeg har ihvertfald været der et par gange selv… Udover at det er rarere at spise med ordentlig bestik, så reducerer du også sit CO2-aftryk i verden, hvad angår skrald, når du medbringer dit eget bestik.

 

Derudover tog jeg også en termokop med til Vietnam. Den termokop har jeg også med på studie, på kurser og lejre. Så kan jeg få en god kop te eller kaffe uden at skulle stå med en plastikkop, som jeg brænder fingrene på og som desuden ikke gør det store for at holde min drik varm. Jeg har også mulighed for at få en ‘to go’ drik fra en café eller selv have tebreve eller instantkaffe med, så jeg kan lave te eller kaffe på farten. Da vi var med nattog i Vietnam, var det muligt at tappe kogende vand, hvilket gjorde, at jeg selv kunne lave en kop morgente. Med en god termokop, der både holder tæt og varm, kan du smide den i tasken og gemme din te eller kaffe til senere.

Jeg fik desuden et tip fra en ven om, at man også kan bruge en termokop til at lave instantnudler i, hvis 

man 

skal have et måltid på farten. Man kan også have suppe med. Det må jeg prøve næste gang!

 

 

Hvis du går meget på café eller restaurant, kan jeg også anbefale at tage sugerør af stål eller glas med – husk i så fald at sige ‘nej tak’ til et engangssugerør på forhånd. Jeg har selv 

 

glassugerør, som jeg (da jeg var i Danmark) jævnlig brugte til min morgensmoothie i stedet for engangssugerør.

 

Tip 2: Tag stofposer med – både små og store

 

 

Små stofposer kan bruges, hvis du køber frugt eller andre snacks fra et supermarked eller gademarked. Det er smart med små stofposer af flere årsager. For det første kan du købe frugt, nødder eller grøntsager i løsvægt, hvad der ofte er mulighed for i udlandet. Jeg brugte også mine små stofposer til at tage frugt med på vores ture rundt i Vietnam. Desuden havde jeg også en lille stofpose med i tasken med nødder og tørrede bær i. Min oplevelse er, at plastikposer nemt bliver slidte, hvis de ligger i en taske i et par dage, og så står du pludselig med fedtede rosiner i hele tasken. Det slipper jeg for med en stofpose.

Store stofposer kan bruges i stedet for plastikposer, når du handler ind. Jeg har altid en stor stofpose med, hvis jeg skal handle ind på vejen. Det oplever jeg som meget praktisk både når jeg er hjemme, og når jeg er ude at rejse. Desuden kan den store stofpose også bruges som mulepose, hvis jeg fx er på lejr og har stor baggage med, men gerne vil have en mindre taske med mig rundt.

 

Tip 3: Tag en vandflaske med

Uanset om jeg er på farten hjemme i Danmark eller ude at rejse, har jeg næsten altid en 

vandflaske med mig.

 

I Vietnam havde jeg min Source Durabag, (også kaldet 

camelbak) med, der kan rumme 3 liter. Afhængig af hvilket land du rejser i, kan du tappe fra hanen og dermed både spare plastik og penge. Det er dog vigtigt at undersøge, om man kan drikke postevand i det land du skal til. Da vi var i Vietnam, drak vi ikke vand fra hanen. Hvis det var muligt at tappe filtreret vand gjorde vi det, og ellers købte vi vand (hvilket jo desværre ikke er så zero waste). Vi brugte tit min camelbak til at købe 1,5 liters flasker, som vi hældte over i camelbak’en. Så slap vi får at have dårlige, upraktiske engangsflasker, der nemt gik hul på. I nogle lande er det altså nemmere at rejse zero waste end andre.

Man kan heldigvis tappe vand fra hanen uanset hvor man er, når man er i Danmark, hvilket gør, at du selv kan spare penge og spare miljøet for skrald ved at medbringe din egen flaske. Min anbefaling er at købe en af god kvalitet uden hormonforstyrrende stoffer i. Det kan fx være flasker lavet af glas eller stål.

 

Zero waste’s bonusser

Der er nogle gode bonusser at få ved at arbejde på at reducere sit skrald.

For det første behøver du ikke bærer rundt på dit skrald, indtil du igen finder en skraldespand (det kan nogle gange tage lidt tid). For det andet kan du sikre dig en god kvalitet, ved selv at tage det med, du har brug for, frem for engangsbestik der knækker og skader miljøet 😉

 

Følg med på bloggen…

hvis du vil vide mere om mine tanker bag zero waste og det at reducere sit skrald samt de udfordringer jeg møder undervejs!

oktober 7, 2017
karenmunch
Hong Kong, Natur og miljø, Uncategorized

2 thoughts on “På farten med Zero Waste

 1. Hej Karen.
  Spændende at følge jer. Og gode tips til mindre affald. Man skal dog huske at rense sine drikkeflasker og camelbaks godt – de er arnested for bakterier, fordi de hele tiden er våde eller halvvåde (vand er grundlaget for liv). Drikkeflasken er nem at gøren ren, hvis den har bred åbning, men hvordan holder du camelbakken ordentligt ren?

  Stine

  1. Hej Stine,
   Du har helt ret. Der kan vokse mange klamme ting i sådan en camelbak! :-S
   Heldigvis kan man købe slangerensere (https://sourceoutdoor.com/en/source-accessories/18-tube-brush-kit). For det store rum, altså selve vandreservoiret, har camelbaks ofte to åbninger. En lille åbning som er nem at fylde i, der har skruelåg. Og en stor åbning i toppen, der gør det muligt at tømme hele camelbakken og rense den hvis det er nødvendigt. Dog oplever jeg at det primært handler om, at lade sin camelbak tørre grundigt efter brug. Min normale rutine er derfor at åbne den store åbning på min camelbak, hænge camelbakken på hovedet, samt vaske og åbne mundstykket man drikker af. Så kan hele camelbakken tørre grundigt, og der hvor der kommer flest bakterier ind (mundstykket) er vasket fri for snavs og andre lækre sager der kan komme på den ifbm. med brug 🙂

   Jeg håber det gav lidt svar! 🙂

Har du en kommentar? Jeg vil så gerne høre fra dig!