Jul i Hong Kong

I år skal vi holde jul i Hong Kong. Jeg synes faktisk, at det er svært at være i udlandet til jul. Ikke at jeg er fyldt med en masse hjemve, fordi julen sniger sig ind af alle sprækker og minder mig om familiens varme skød. Tværtimod. Julen har ikke rigtig sneget sig ind på mig i år. Jeg er ikke rigtig kommet i julestemning. Adventstiden er bare fløjet forbi, uden at få drysset lidt juleglimmer ned hos mig.

Jeg plejer ellers at være én af dem, der kommer i julestemning, så snart det bliver første søndag i advent (hvis ikke før). Advent, tiden op til jul, har altid været forholdsvis nem for mig at huske på i Danmark. Det er koldt og mørkt. Dagene er blevet korte, og alle længes efter lyset. Advent og julen er en god måde at bringe lys ind i vinterhalvåret. Først og fremmest ligger vintersolhverv og juleaften tæt, hvilket vil sige, at efter juleaften, begynder dagene så småt at blive lysere. For det andet er lys i form af stearinlys og lyskæder en stor del af fejringen i denne tid.

Jul og advent er en tid for mig, hvor man lukker lyset og varmen ind. Det er en tid til refleksion og tilbagetrækning. Adventstiden er en tid, hvor man ser frem mod lysets komme.

 

Julen er et brud på vinterens mørke greb

At være i Hong Kong er lidt en anden sag. Lige nu sidder jeg f.eks. udenfor i solskin og skriver dette blogindlæg. Bevares, jeg har da lange bukser på, men udover det har jeg en top og sandaler på. Der er blomster, der er sprunget ud, som står farverigt og stråler. Der er masser af lys, sol og stadig forholdsvis varmt. Det er skønt! Men det gør også, at jeg lidt glemmer den tid vi er i. Adventen.

Jeg har aldrig tænkt over, hvor stor effekt mørket har på mig i juletiden. Det har bare altid været sådan. En fast rytme. Mørket fylder mere og mere. Dagene bliver kortere og kortere. Og så kommer adventen og jul, hvor lyset tændes, familien mødes. Efterfølgende bliver mørket mindre og mindre. Dagene længere og længere. Men når mørket ikke længere er med til at danne rammen for advent og jul, så er det for mig svært at mærke, at jeg går juletiden i møde.

Dagene er da blevet kortere, men ikke meget. Der er blevet mørkere, men ikke mærkbart. Og pludselig er det gået op for mig, at der er under en uge til jul. Jeg står tilbage som et stort spørgsmålstegn og tænker: “Hvor blev adventen af?”

Denne oplevelse gør at jeg husker på, hvor stor indflydelse naturens rytme har på mig.

 

Naturens rytme

Personligt er jeg meget påvirket af årets rytme. Om sommeren har jeg mere udadvendt energi til min omverden. Jeg får bedre resultater, når jeg skal præstere til en eksamen i sommertiden end jeg gør i vintertiden, fordi lyset gør mig hurtigere på aftrækkeren.

Om vinteren går jeg lidt i hi. Jeg vender energien indad og giver mig selv tid til hvile, ro og at mærke efter. Om vinteren er jeg til gengæld mere grundig og eftertænksom. Kort sagt er vintertiden en modningstid, hvor projekter for mig kan nå at samle meget energi og tage form, mens sommertiden er eksekveringstid, hvor projekter nemmere lader sig realisere.

Vintertiden med dens visdom er en ret væsentlig del for, at jeg skaber mig et liv, jeg selv kan være til stede i. Den indadvendte energi bruger jeg til at tage temperaturen på mit liv og så små frø af projekter, der kan begynde at forme sig. Når jeg når til sommeren er frøene modnet, og de er klar til at blomstre.

Men her i Hong Kong har jeg nok ikke helt lært at tune ind på naturens rytme endnu, og jeg skal derfor gøre mig større anstrengelselser for, at give plads til at mærke efter, være eftertænksom og give mig selv hvile.

 

Ro og indadvendt energi

Med de få dage der er tilbage i adventen vil jeg huske på at give plads til den indadvendte energi. Give plads til ro, hvile, eftertænksomhed og mærke efter. Julehygge lidt omkring mig selv. Jeg vil drysse lidt juleglimmer udover vores hjem her på bjerget og give adventstiden plads med dens indadvendthed og modning. Og sidst men ikke mindst se frem mod lysets komme og den mere udadvendte energi.

december 22, 2017
karenmunch
Hong Kong, Tro og spiritualitet

2 thoughts on “Jul i Hong Kong

 1. Jamen man skulle jo tro, du havde hørt min tale til vintersolhverv, kære Karen…..
  Glædelig solhverv (et par dage siden) og god jul til dig ! Håber du finder nerven i din julefejring og kan prise Gud for inkarnationen, selvom dine nordiske rødder ikke stemmer helt overens med dine nuværende rammer.

  1. Tak og glædelig solhverv til dig også!
   Jeg fik givet mig selv den plads, der skulle til få at komme i julestemning. Det hjalp at blive bevidst om, hvorfor det var svært.
   Det var lidt nemmere at rumme en manglende julestemning, når jeg kunne se det i lyset af manglende mørke (det var en underlig sætning…).
   Det er jo egentlig enormt fascinerende at opleve, at naturen har så stor indvirkning på mig 🙂

Har du en kommentar? Jeg vil så gerne høre fra dig!