Hvor bliver vandet af?

Kort tid efter vi kom til Hong Kong, gik det op for mig, at meget af vores spildevand tilsyneladende bliver ledt direkte ud i naturen. Håndsæbe, tandpasta, shampoo, balsam, overskydende cremer, opvaskemiddel, vaskemiddel osv. ryger umiddelbart ufiltreret ud i naturen. Jeg vil gerne passe på miljøet, så jeg har lagt mit hoved i blød, for at overveje, hvordan jeg udleder færrest kemikalier i den skønne natur, der omgiver os uden at kræve et spildevandsanlæg i min baghave.

Derfor skriver jeg i dag lidt på bloggen om tandpasta. Mange tandpastaer, man kan købe, indeholder slibemiddel, der er lavet af mikroplast og flour som forebygger huller i tænderne.

 

Jeg vil gerne undgå mikroplast i mine produkter. Da de hverken er gode for mig eller miljøet, og med bekymringen om at mine produkter måske ender ufiltreret i naturen, er mit ønske om produkter fri for mikroplast blevet endnu større.

 

Brugen af flour i tandpasta er omdiskuteret, og jeg har endnu ikke fundet mit eget standpunkt i forhold til, om det er nødvendigt eller skadeligt i tandpasta eller ej. Jeg ved dog, at flour i for store mængder er giftigt (det bruges bl.a. i rottegift), og selvom det ikke nødvendigvis påvirker mennesker i så små mængder, som der er tandpasta, kan jeg ikke lade være med at tænke på de mindre dyr i naturen både små insekter, små fugle og andre dyr der lever der, hvor mit spildevand havner.

 

Hvad gjorde jeg hjemme i Danmark?

I Danmark gik jeg efter tandpastaer, der var astma/allergimærket, svanemærket og som havde fået en grøn kolbe af Forbrugerrådet Tænk Kemi. Jeg brugte derfor tandpasta fra levevis, uden allergifremkaldende planteekstrakter, parfume, andre allergifremkaldende stoffer og stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Tandpastaen indeholder dog flour, men da jeg ikke har fundet mit standpunkt i forhold til brugen af flour, er det ikke noget, jeg gør en hel masse ud af.

 

Hvad gør jeg nu i Hong Kong?

I Hong Kong står ingredienslisten oftest på kinesisk, så jeg ikke kan læse, hvad der er i tandpastaen. Men med min viden om, at der oftest er mikroplast, flour og andre mærkelige sager i tandpasta, har jeg valgt at lave min egen tandpasta, mens jeg er her i Hong Kong.

 

Du vil måske spørge: Men Karen, er du ikke bange for at f huller i tænderne?. Nej, det er jeg ikke. Mundens forsvar er forskelligt fra person til person. Nogle får huller i tænderne, ved bare at kigge på et stykke kage og andre får aldrig huller. Jeg har aldrig bøvlet med huller i tænderne. Til gengæld har jeg haft flere problemer med tandkødsbetændelse. Derfor er min tandpasta baseret på antibakterielle og bakteriehæmmende ingredienser.

Desuden er der i Hong Kong flour i drikkevandet, hvilket gør, at jeg tænker, at jeg får den flour jeg evt. skulle mangle fra tandpastaen via drikkevandet.

 

Opskrift på Karens tandpasta

At udelade flour, kan måske være risikabelt for dig, hvis du let får huller i tænderne. Men er du ikke en, der har haft problemer med huller i tænderne, får du her den opskrift, jeg bruger til tandpasta.

 

Ingredienser

  • 2 spiseskefulde kokosolie med top (antibakterielt)
  • 1 teske natron (slibe og blegemiddel). Brug IKKE bagepulver så hæver dine tænder! (spøg til side men bagepulver fungerer altså ikke, fordi der er syre i, hvilket er rigtig dårligt for emaljen)
  • 20 dråber ren æterisk pebermynteolie (bakteriehæmmende og giver god smag)

 

Fremgangsmåde

Mål kokosolien op, og kom den i en lille skål. Stil kokosolien ud i solen, på radiatoren eller i et vandbad til kokosolien er flydende. Tilsæt natron og pebermynteolie og rør grundigt rundt.

Stil blandingen i køleskabet og rør i den hvert 10 min. til blandingen er blevet fast. Nu er din tandpasta klar!

 

OBS! Hvis den står for varmt, kan den godt finde på at smelte igen. Hvis det sker, så rører du bare rundt i den igen og stiller den i køleskabet som før. Jeg opbevarer selv min uden for køleskabet på et forholdsvis køligt sted.

 

Og til sidst…

På bloggen vil der løbende komme flere opdateringer, om produkter jeg laver selv, for at passe på naturen, miljet og mig selv.

Jeg ville glæde mig over at høre dine tanker på emnet, så skriv endelig en kommentar eller et spørgsmål. Del også gerne opslaget med en ven, hvis du tror de kunne få glæde af det 🙂

august 25, 2017
karenmunch
DIY, Hong Kong, Natur og miljø

Har du en kommentar? Jeg vil så gerne høre fra dig!