Hvad er et hjem?

 

De sidste sidste stykke tid har jeg ikke fået skrevet meget herinde. Jeg har faktisk ikke fået skrevet nogle blogindlæg siden Hong Kong. Jeg har nemlig haft travlt med at lande mentalt, at komme tilbage til en hverdag – og sidst men ikke mindst; skabe et hjem.

For nogle uger siden havde jeg en snak med en kollega med omdrejningspunktet: Hvad er et hjem?

 

Midt i samtalen og min egen proces gik det om for mig, at det egentlig var lidt spændende at forsøge at definere for mig selv: Hvad er et hjem egentlig for mig?

Også fik jeg lyst til at komme til tasterne og undersøge lidt om, hvad mit eget syn er på mit hjem.

 

Det har egentlig været et ret aktuelt spørgsmål for mig længe. Da vi i Hong Kong både skulle skabe hjem for os selv og “et hjem uden for hjemmet” for vores gæster. Nu hvor vi er tilbage i Danmark skal det igen overvejes, da vi på ny skal skabe et hjem i vores 2-værelses lejlighed.

 

Over sommeren har jeg brugt meget tid på at skabe vores nye hjem i Danmark.

Jeg har sorteret ud. Givet slip på det gamle og givet plads til det nye – for at skabe et nyt hjem i vores gamle lejlighed. Vi er nemlig flyttet tilbage til samme lejlighed som vi efterlod, da vores rejse gik til Hong Kong.

 

Derfor fik jeg lyst til at skrive nogle principper ned, for hvad der skaber et hjem for mig.

 

6 principper for mit hjem

 

1. Mit hjem skal afspejle hvem jeg er lige nu.

 

Mit hjem skal gerne afspejle hvem jeg er lige nu. Ikke for andres skyld, men fordi jeg simpelthen hviler bedre i et hjem, der stemmer overens med mig selv. Desuden hjælper dette princip mig til at give slip på gamle ting, der ikke nære mig mere.

 

2. Mit hjem skal inspirere mig mod mine drømme.

 

Udover at afspejle hvem jeg er lige nu, skal mit hjem også give en drivkraft frem mod de ting jeg drømmer om. Med små remindere rundt i mit hjem, bliver jeg hele tiden mindet om, hvem jeg gerne vil være eller hvad jeg gerne vil være. Så jeg får motivation og lyst til at tage handling på det.

 

3. Mit hjem skal være et sted jeg kan hvile ud.

 

Det tredje princip falder ret meget i hak med det første. For afspejler mit hjem, hvem jeg er lige nu slapper jeg mere af. Men afslapning for mig handler også om lethed. At det er nemt at gøre rent og nemt at holde, så jeg ikke føler at hjemmet er endnu et arbejde. Tværtimod skal det være en base til hvile og genopladning.

 

4. Mit hjem skal være et sted, jeg passer, plejer og værner om.

 

Tidligere har mit hjem været et sted, hvor mine ting var opmagasineret og ret livløst. Jeg ønsker et hjem, hvor der er liv og hvor der bliver værnet om hjemmet, så det ikke falder hen og bliver livløst. Derfor har jeg blandt andet valgt at have en del planter. De giver liv i hjemmet  og minder mig om at hjemmet sammen med planterne skal passes, plejes og værnes om – ellers forsvinder livet.

Det er faktisk en af de ting jeg har lært ved at være i Hong Kong, hvor vi skulle sørge for, at vores hjem var hjemligt for os selv og gæster: At det er vigtigt at jeg tager mig af mit hjem. Plejer det og værner om det.

 

5.  Mit hjem skal være et sted, hvor der er plads til at inviterer gæster ind.

 

Udover at omgive mig med planter, omgiver jeg mig også med relationer. På mit studie, mit arbejde, mine hobbyer, i min familie og mange andre steder. Mine relationer nærer mig og fylder mig op, derfor er det vigtigt for mig, at der er plads til at jeg kan inviterer dem ind i mit hjem uden for meget palaver. Jeg skal kunne inviterer gæster ind spontant uden at kræver en times klargøring, fordi det er rodet og snusket. Der skal være plads til hygge, gode snakke og lange aftener.

 

6. Mit hjem skal deles og skabes sammen med min mand.

 

Sidst men ikke mindst, så er en vigtig relation, når det gælder mit hjem, min mand som jeg deler mit hjem med. Jeg ønsker at vores hjem skal være noget vi skaber sammen, hvor der er plads til at vi begge kan være med vores behov og ønsker. Så vi kan trives og vokse – sammen.

 

Hvad er et hjem for dig?

Nu har du læst mit bud på, hvad et hjem er for mig. Det kommer nok til at udvikle sig med tiden og derfor ønsker jeg også at blive inspireret af andre, så skriv gerne dit bud på, hvad et hjem er for dig! 🙂

oktober 17, 2018
karenmunch
Tankemylder

Har du en kommentar? Jeg vil så gerne høre fra dig!